جمعه، 18 فروردين 1396

پرسش :

شخصی در سن میانسالی در زمان حیات خود و در کمال صحت و سلامت تمام اموال خود را با تمام اختیارات بصورت ثبتی و قانونی جهت صرف در امور خیریه به اینجانب واگذار و از ملکیت خویش خارج و در زمان حیات و ممات از خود و وارث سلب اختیار نموده و مواردی که می بایست در امر خیر صرف شود را به صورت کتبی برای اینجانب مرقوم نموده است(از جمله رفع احتیاجات وارث). علیهذا با عنایت به فوت شخص مورد نظر و سلب اختیاری که از خود و ورثه در زمان حیات و ممات خویش نموده و با توجه به اینکه کلیه اموال آن مرحوم قانونا و رسما بنام اینجانب بوده و شخص مرحوم مقروض نیز می باشد، نظر مبارک را در مورد ذیل مرقوم فرمایید. 1. آیا اموال متعلق به ورثه بوده یا اینجانب می بایست مطابق نظر مکتوب آن مرحوم ( صرف در امور خیریه) عمل نمایم؟

پاسخ :
1. اموالی را که در زمان حیات خود از ملک خویش خارج کرد ورثه در آن حق ندارند.
2. اموالی که به اذن او در زمان حیات وی مصرف شد، ورثه حق ندارند.
3. اموالی که در زمان او نه به کسی منتقل شد و نه به اذن او مصرف شد باید به این شرح عمل شود:
• بعد از هزینه تجهیز میّت همه دیون از اصل مال گرفته شود.
• مهریّه همسران دین است و از اصل مال داده می شود.
• ثلث مال برابر وصیت عمل می شود.
• بقیه اموال متعلق به ورثه است.
جوادی آملی 12/1/1391

منبع: esra.ir