سه‌شنبه، 21 فروردين 1397

چگونگی تشخیص اضطراب امتحان شدید

پرسش :

چگونه یک فرد می تواند تشخیص دهد که اضطراب امتحان شدید دارد؟

پاسخ :
اضطراب امتحان نظیر سایر انواع اختلالات اضطرابی یک سری علایم و نشانه ها دارد و به کمک شناسایی آن ها می توان به وجود و حتی شدت اضطراب امتحان پی برد. گاهی دانش آموزان و دانشجویان به دلیل وجود مداوم این نوع اضطراب طی سالیان تحصیل، به وجود آن عادت کرده اند و صرفاً از طریق افت تحصیلی و کاهش نمرات امتحانی به وجود آن پی می برند، در صورتی که قبل از بروز عوارض گوناگون از طریق شناسایی علایم و نشانه ها می توان به وجود آن پی برد.
افراد با بروز برخی علایم متوجه وجود اضطراب شدیدی در خود امتحان می شوند، علایمی نظیر:

1- به هم خوردن خواب یا نگرانی های جدی قبل از خواب در مورد وضعیت امتحان
2- به هم خوردن اشتها در روز امتحان
3- احساس ناامیدی یا وحشت و ترس در هنگام مطالعه برای امتحان
4- احساس عدم تمرکز یا خستگی و ملالت
5- خمیازه ی زیاد حین مطالعه یا امتحان
6- احساس گیجی و منگی یا حملات اضطرابی
7- احساس توقف ذهنی و تجربه ی تعریق کف دست ها
8- سر درد، تهوع یا...
9- احساس گناه یا احساس تقصیر و سرزنش کردن خود به دلیل عدم مطالعه ی کافی پس از امتحان
10- احساس افسردگی یا اضطراب پس از امتحان

با وجود تعدادی از این علایم از قبل، حین یا پس از امتحانات می توان شک قوی در خصوص وجود اضطراب امتحان پیدا کرد و در صدد چاره جویی برآمد.

منبع: اضطراب امتحان: پیامدها و راه های کنترل آن، نجف طهماسبی پور، تهران: نشر قطره، چاپ اول (1390).

در این زمینه بیشتر بخوانید:

تغذیه در افزایش بازده فکری و کاهش اضطراب امتحان چه نقشی دارد؟

والدین برای کاهش اضطراب امتحان فرزندشان بهتر است چه رفتارهایی داشته باشند؟

توصیه‌های مفید به دانش آموزان و دانشجویان در خصوص شرکت در یک امتحان کدام‌اند؟

قبل از شروع مطالعه یا شرکت در جلسه امتحان چه مسائلی می‌بایست در نظر گرفته شود؟

راه‌های غلبه بر اضطراب امتحان بر اساس نظریه RET (عقلانی-هیجانی) کدام‌اند؟

برای غلبه بر افکار نگران کننده در خصوص امتحان چه باید کرد؟

برای مهار اضطراب امتحان و تنش‌های بدنی چه اقداماتی به عنوان پیشگیری مطرح هستند؟

آمادگی برای امتحان چه کمکی در جهت کاهش اضطراب امتحان می‌کند؟

روش‌های پیشگیری از اضطراب امتحان کدام‌اند؟

پژوهش‌های انجام گرفته در خارج از کشور درباره اضطراب امتحان چه نتایجی ارائه کرده است؟

پژوهش‌های انجام گرفته در داخل کشور درباره اضطراب امتحان چه نتایجی داشته است؟