دوشنبه، 15 بهمن 1397

شعر شوّاء کوفى در رابطه با غدیر خم

پرسش :

شوّاء کوفى حلبى چه سروده اى در رابطه با غدیر خم دارد؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
شوّاء کوفى گفته: «ضمانت مى کنم اگر کسى وصىِّ پیامبر(ص) ابوتراب را دوست بدارد، در روز محشر پروردگارى غفور، و در روز حساب مولایى شافع ببیند. کرم و شجاعتش دنیا را پر کرده، هنگام صلح بخشنده و در جنگ چون شیر بیشه بود. وصىّ مصطفى و پدر فرزندان اوست و از میان اصحاب وى همسر حضرت فاطمه(س) است. نصّ آشکار در روز غدیر خم براى او است و داراى فضیلتى است که در قرآن آمده است».

پاسخ تفصیلی:
وى اینگونه سروده است:
1 ـ «ضمنتُ لمن یخاف من العقابِ إذا والى الوصیّ أبا ترابِ
2 ـ یرى فی حشره ربّاً غفوراً ومولىً شافعاً یوم الحسابِ
3 ـ فتىً فاق الورى کرماً وبأساً عزیزُ الجار مخضرُّ الجنابِ
4 ـ یُرى فى السلم منه غیثُ جود وفی یوم الکریهة لیثُ غابِ
5 ـ إذا ما سلَّ صارمَه لحرب أراک البرقَ فی متنِ السحابِ
6 ـ وصیُّ المصطفى وأبو بنیه وزوجُ الطهر من بین الصحابِ
7 ـ أخو النصِّ الجلیِّ بیومِ خمٍّ وذو الفضل المرتَّل فی الکتابِ»(1)

1 ـ (ضمانت مى کنم براى کسى که از عِقاب مى ترسد ، اگر وصىِّ پیامبر ابوتراب را دوست بدارد .
2 ـ که در روز محشر پروردگارى غفور ، و در روز حساب مولایى شافع ببیند .
3 ـ جوانمردى که کرم و شجاعتش دنیا را پر کرده است ، همسایه اش عزیز و پیرامونش سر سبز است .
4 ـ در هنگام صلح از وى ابر جود و بخشش دیده مى شد ، و در روز جنگ چون شیر بیشه بود .
5 ـ هنگامى که شمشیرش را براى جنگى حرکت مى داد برقى را به تو نشان مى داد (که) از لابه لاى ابرها (بیرون مى جهید) .
6 ـ وصىّ مصطفى و پدر فرزندان اوست و از میان اصحاب وى همسر طُهر ـ حضرت فاطمه(علیها السلام) است.
7 ـ نصّ آشکار در روز غدیر خم براى او است ، و داراى فضیلتى است که در قرآن آمده است) .

پی نوشت:
(1) ـ الطلیعة فی شعراء الشیعة : ج 2 ، خطّى ، اثر علاّمه سماوى .

منبع: گزیده ای جامع از الغدیر، محمد حسن شفیعی شاهرودی، قلم مکنون، قم، 1428 ه.ق، ص 490

مطالب مرتبط:
ابوتمّام طائى پیرامون غدیرخم چه اشعاری سروده است؟
دعبل خزاعى چگونه در اشعار خود از واقعه غدیر یاد کرده؟
ابو اسماعیل علوى پیرامون غدیرخم چه سروده ای دارد؟