دوشنبه، 15 بهمن 1397

شعر ابوالحسن منصور بالله در رابطه با غدیرخم

پرسش :

ابو الحسن منصور بالله چه سروده اى در رابطه با غدیرخم دارد؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
منصور بالله درباره غدیرخم چنین سروده: «... بنی عمنا إنّ یوم الغدیر***یشهد للفارس المعلم/ أبونا علی وصی الرسول***ومن خصّه باللوا الأعظم...»؛ (...اى عموزادگان، روز غدیر گواهى مى دهد بر شخص زیرک دانا/ پدر ما على، وصىّ رسول خدا است، و کسى است که او را به لواى اعظم مخصوص گردانید...) .

پاسخ تفصیلی:
او در این باره چنین سروده است:
1 ـ «بنی عمِّنا إنّ یومَ الغدیرِ *** یشهدُ للفارسِ المعلمِ
2 ـ أبونا علیٌّ وصیُّ الرسولِ *** ومن خصّه باللوا الأعظمِ
3 ـ لکم حرمةٌ بانتساب إلیه *** وها نحن من لحمهِ والدمِ
4 ـ لئِن کان یجمعنا هاشمٌ *** فأین السنام من المَنْسِمِ
5 ـ وإن کنتم کنجومِ السماء ***فنحنُ الأهلّةُ للأنجمِ
6 ـ ونحن بنو بنته دونکمْ *** ونحن بنو عمِّه المسلمِ»

1 ـ اى عموزادگان ، روز غدیر گواهى مى دهد بر شخص زیرک دانا.
2 ـ پدر ما على ، وصىّ رسول خدا است ، و کسى است که او را به لواى اعظم مخصوص گردانید .
3 ـ شما به خاطر انتساب به وى حرمتى دارید ، و ما از گوشت و خون وى هستیم.
4 ـ اگر هاشم ما را جمع کند ، امّا کوهان شتر کجا و کف پاى او کجا؟! (درست است که از حیث نَسَب هر دو هاشمى هستیم امّا میان رتبه ما و شما فرق بسیارى است)
5 ـ اگر شما مانند ستارگان آسمانید ، ما ماه در میان ستارگان هستیم.
6 ـ و ما فرزند دختر او هستیم ولى شما نه ، و ما فرزندان عموى مسلمان او هستیم .

شاعر، این ابیات را در جمادى الاُولى سال 602 در جواب قصیده میمیّه ابن معتزّ سروده است; آغاز آن قصیده این است:
«بنی عمّنا أرجعوا ودّنا *** وسیروا على السنن الأقومِ
لنا مفخرٌ ولکم مفخرٌ *** ومن یُؤثر الحقّ لم یندمِ
فأنتم بنو بنتِهِ دونَنا *** ونحن بنو عمّه المسلمِ»
( اى عموزادگان! محبّت ما را باز گردانید و بر سنّتهاى پایدار و محکم سیر کنید. ما مایه فخرى داریم و شما نیز مایه فخرى دارید ، و کسى که حقّ را انتخاب کند ، پشیمان نمى شود . درست است شما فرزندان دختر او هستید ولى ما نیستیم، امّا ما فرزندان عموى مسلمان وى هستیم) .

منبع: گزیده ای جامع از الغدیر، محمد حسن شفیعی شاهرودی، قلم مکنون، قم، 1428 ه.ق، ص 489.

مطالب مرتبط:
کمال الدین شافعى چه سروده اى در رابطه با غدیر خم دارد؟
وامق نصرانى پیرامون غدیر چه سروده ای دارد؟
قاضى نظام الدین چه سروده اى در رابطه با غدیر خم دارد