شنبه، 20 بهمن 1397

خشم فاطمه (س) خشم خدا

پرسش :

چه روایاتی از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) مبنی بر اینکه رضایت و خشم خدا در رضایت و خشم فاطمه (علیها السلام) می باشد نقل شده است؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
روایات زیادی از پیامبر(ص) با این مضمون وارد شده است و ایشان در موارد متعددی خطاب به فاطمه(س) فرموده اند: «همانا خداوند به خاطر خشنودی تو خشنود می شود و برای خشم تو خشمناک می گردد». «خداوند با غضب تو غضب مى کند و با رضاى تو خشنود مى شود». «خداوند- عزّوجلّ- با خشم فاطمه خشمگین مى شود و با خشنودى فاطمه خشنود مى شود» و... .

پاسخ تفصیلی:
روایات زیادی وجود دارد که رضایت و خشم خدا را در رضایت و خشم فاطمه(علیها السلام) دانسته؛ در اینجا به برخی اشاره می کنیم:

1- طبرانی، با سند صحیح، از علی(علیه السلام) نقل کرده که پیامبر(صلی الله علیه وآله) خطاب به فاطمه(علیها السلام) فرمود: «إن الله یرضی لرضاک و یغضب لغضبک»؛ (همانا خداوند به خاطر خشنودی تو خشنود می شود و برای خشم تو خشمناک می گردد).(1)

2- حاکم نیشابوری(2) به نقل از على(علیه السلام) آورده است: رسول خدا(صلى اللَّه علیه و آله و سلم) به فاطمه(علیها السلام) فرمود: «خداوند با غضب تو غضب مى کند و با رضاى تو خشنود مى شود».
این حدیث را همچنین ابن اثیر(3)، ابن حجر (4) و متقى هندی(5) روایت کرده اند.

3- حاکم،(6) به نقل از دیلمى از على(علیه السلام) روایت کرده که پیامبر(صلی الله علیه وآله) فرمود:
«خداوند- عزّوجلّ- با خشم فاطمه خشمگین مى شود و با خشنودى فاطمه خشنود مى شود».
در همان صفحه دوباره (با کمى اختلاف) حدیث را به نقل از ابویعلى، و طبرانى، و ابونعیم، ذکر کرده است.

4- محب الدین طبری، در ذخائرالعقبى، از ابوسعید، در «شرف النبوه» و ابن المثنى، در «معجم» از على(علیه السلام) نقل مى کنند که رسول خدا(صلى اللَّه علیه و آله و سلم) به فاطمه فرمود:
«همانا پروردگار با غضب تو غضب مى کند و با رضاى تو خشنود مى شود».(7)

پی نوشت:
(1). مناوی، اتحاف السائل بما لفاطمة من الفضائل، ص 8.
(2). مستدرک الصحیحین، ج 3، ص 153.
(3). اسدالغابة، ج 5، ص 522.
(4). تهذیب التهذیب، ج 12، ص 441.
(5). کنزالعمال، ج 7، ص 111 به نقل از ابن نجار.
(6). کنزالعمال، ج 6، ص 219.
(7). ذخائرالعقبی، ص 39.

پرسش‌های مرتبط با حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها:

علامه اربلی درباره شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چه می گوید؟

شهاب الدین آلوسی درباره امام علی علیه السلام و حضرت فاطمه علیها السلام و فرزندانشان علیهم السلام چه دیدگاهی دارد؟

دکتر علی ابراهیم حسن درباره شخصیت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) چه می گوید؟

علامه ابن شهر آشوب درباره شخصیت حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها) چه می گوید؟

امام باقر (علیه السلام) خانه امام علی و حضرت فاطمه (سلام الله علیهما) را چگونه توصیف می کند؟