يکشنبه، 19 اسفند 1397

دست زدن برای تشویق

پرسش :

حکم دست زدن به منظور تشویق و تأیید شخص یا کاری، چگونه است؟

پاسخ :

آیات عظام امام، بهجت، خامنه‌ای، صافی مکارم و وحید: چنانچه به نحو متعارف (غیر لهوی) باشد، اشکال ندارد.[۱]
آیات عظام تبریزی، سیستانی و فاضل: اشکال ندارد.[۲]
آیه الله نوری: دست زدن به تنهایی حرام نیست؛ ولی اگر جلف و سبک باشد باید از آن خودداری شود.[۳]

 پی نوشت ها:
[۱]ـ امام، استفتائات، ج ۲، س ۳۳؛ مکارم، استفتائات جدید، ج ۱، س ۵۳۹؛ صافی، جامع الاحکام، ج ۲، س ۱۵۸۱ و ۱۵۸۳؛ خامنه‌ای، اجوبه استفتائات، س ۱۱۸۰ و ۱۱۸۱؛ بهجت،  توضیح المسائل، متفرقه، م ۳۰؛ نوری، استفتائات، ج ۱، س ۱۰۴۶ و ۴۴۱ و ج ۲، س ۵۸۴؛ دفتر: وحید.
[۲]ـ تبریزی، صراط النجاه، ج ۱، س ۱۰۲۰ و استفتائات،‌ سیستانی، sistani.org (کف زدن)، ش ۷ و ۵؛ فاضل، جامع المسائل، ج ۱، س ۱۷۳۴ و ۱۷۳۵ و ۱۷۳۹٫
[۳]ـ نوری، استفتائات، ج ۱، س ۱۰۴۶ و ج ۲، س ۵۸۴٫

منبع: پرسشها و پاسخهای دانشجویی احکام موسیقی؛ دفتر نشر معارف – تدوین و تألیف: سید مجتبی حسینی (مطابق با نظر ده تن از مراجع عظام)

پرسش های مرتبط:

آیا گوش دادن به موسیقی های مجاز اشکال دارد ؟

شنیدن موسیقی با صدای خانم اگر هیچ اثری روی ما نداشته باشد چه حکمی دارد ؟

حکم درآمد خواننده های عروسی چیست ؟

حکم استفاده از دف و دایره زنگی در عروسی چیست؟

حکم آموزش و یادگیری نوازندگی آلات موسیقی چیست؟

در آمدی از رهگذر تکثیر و توزیع نوار و سی دی های موسیقی به دست می آید، حلال است یا حرام؟

آیا میان انواع موسیقی ها- از قبیل اصیل (سنتی)، کلاسیک، محلی، پاپ و ... – تفاوتی در حکم هست؟