دوشنبه، 24 تير 1398

شرایط مطالبه اجرت خانه داری زوجه

پرسش :

1. اگر در ضمن عقد یا خارج از آن شرط مالی به نفع زوجه پیش‏بینی شده باشد، آیا زوجه می‌‏تواند از این حق صرف‏نظر کند و آن را اسقاط کند و مطالبه حق‏الزحمه نماید؟ 2. اگر زوجه با اجازه یا با دستور زوج، کاری انجام دهد یا زوجه کاری را برای زوج انجام دهد و زوج از آن راضی باشد، آیا می‌‏تواند مبنای مطالبه اجرت‏المثل قرار گیرد؟ 3. آیا اصل، تبرعی بودن کارهای زوجه در دوران زوجیت است یا تبرعی بودن کارهای زن در عرف و عادت متفاوت است؟ 4. آیا اتلاف و غصب موقوفه و تصرف در غیر جهت مصرفش موجب ضمان اجرت‏المثل است؟

پاسخ :
1. حق اسقاط دارد، ولی حق مطالبه حق‏الزحمه مشروط است به این که با درخواست زوج باشد و زن هم قصد تبرع نکند.
2. از پاسخ اوّل روشن می‌‏شود.
3. موارد و عرف‌ها فرق می‌‏کند.
4. صرف موقوفه در غیر جهت وقف و یا اتلاف آن موجب ضمان است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر مقام معظم رهبری)، نشر قضا، قم، چاپ اول، 1390.