سه‌شنبه، 25 تير 1398

تأثیر گذشت شاکی در سقوط مجازات سرقت تعزیری

پرسش :

در سرقت‌هایی که موجب حد نیست، و موجب تعزیر است، چنان‌چه شاکی در مراحل زیر: 1.حین رسیدگی در مراجع انتظامی؛ 2. در اثنای تحقیقات در دادسرا؛ 3. پس از ثبوت جرم نزد حاکم محکمه و قبل از انشای رأی؛ 4. پس از انشای حکم، اعلام گذشت و رضایت یا انصراف از تعقیب نماید، آیا تعقیب و تعزیر ساقط می‌‏شود یا خیر؟

پاسخ :
تعزیر در سرقت، مثل حد سرقت از حقوق الناس است و در سقوط و عدم آن حکم حد را دارد و اگر قبل از رفع به حاکم شرع، گذشت و رضایت یا انصراف از تعقیب بشود، تعقیب و تعزیز ساقط است. بنابراین در دو مرحله 1 و 2 ساقط و در دو مرحله دیگر ساقط نمی‌‏شود. بلی اگر مسروقٌ‌عنه مطالبه تعزیر نکرده باشد، تعزیر ثابت نیست.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.