سه‌شنبه، 25 تير 1398

حجب حرمانی طبقه اوّل از طبقه دوم | استفتاء سه

پرسش :

شوهرم از این‌جانب فرزندی نداشته، زن دیگری را در خارج صیغه کرده و از او پسری به وجود می‏آید، پدر اسم فرزند را در شناسنامه خود قید و به فرزندی او اقرار می‌‏نماید، منتهی در شناسنامه این پسر (فرزند) برای احترام من، اسم مادر اصلی را ننوشته و اسم این‌جانب را می‌نویسند. پسر مرا مادرش خطاب می‌‏کند. رهبر مستضعفین در تحریرالوسیله با ترجمه، ج3، ص92، کتاب اقرار، مسأله 17 اقرار پدر را نسبت به فرزند در صورتی نافذ دانسته‌‏‌‌اید که منازعی نداشته باشد. اکنون پاسخ کمیته را مرحمت فرمایید که منظور از کلمه «منازع»؛ آیا این است که کسی دیگر، مدعی فرزندی پسر شود و بگوید من پدر او هستم؟ یا آن‌که منظور از کلمه «منازع» این است که هر شخصی می‌‌تواند مدعی شود که این فرزند، فرزند مدعی نیست، زیرا در شناسنامه اسم مادر را برای احترام خانوادگی، عوضی نوشته‌‏‌اند؟ آیا بعد از فوت پدر، برادران او (عموهای پسرم) می‌‏توانند ادعای میراث کنند یا خیر؟ به هرصورت اشتباهی نوشتن نام مادر فرزند در شناسنامه، آیا به اقرار پدرش (که طی ده‌‌ها سند رسمی و به مدت 28 سال به فرزندی آن فرزند اعتراف نموده) لطمه‌‏‌‌ای وارد می‏‌آورد یا خیر؟ از پیشوای واقعی مسلمین استدعا دارد در مورد سؤالات فوق پاسخ مرحمت فرمایید؟

پاسخ :
با وجود فرزند اگر چه از زوجه موقت باشد ارث به برادر و خواهر نمی‌‏رسد و ثبت در شناسنامه دخالتی در مسأله ندارد و چنان‌چه اختلافی در بین باشد باید در محاکم صالحه حل و فصل شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.