سه‌شنبه، 25 تير 1398

حق مادر در حضانت طفل تا سن بلوغ پس از فوت پدر

پرسش :

شوهر این‌جانب در سال 57 به دست مزدوران رژیم طاغوت به شهادت رسیده و از ایشان پسری به یادگار مانده است. اکنون با توجه به مشکلاتی که در زندگی وجود دارد من نمی‌‏توانم تنها زندگی کنم و در خانه پدری، زندگی آن چنان‌که باید نمی‌‌تواند برای من و بچه‏‌ام مفید باشد، لذا تصمیم گرفتم با توجه به پیام امام (درباره ازدواج) ازدواج کنم. اکنون چندسؤال دارم: 1. درصورت ازدواج تکلیف بچه ما چیست؟ آیا می‌‏توانم بچه‏‌ام را با خود ببرم یا این‌که باید نزد پدربزرگش باشد؟ 2. اکنون من و بچه‏‌ام و خانواده پدری شوهرم در ساختمانی که متعلق به شوهرم می‌‌‏باشد زندگی می‏کنیم و از تمام وسایل زندگی، مشترکاً استفاده می‌‏شود، آیا صحیح است یا خیر؟ 3. چون خودم آموزگار بوده‏‌ام، از روزی که با هم ازدواج کرده بودیم، تمامی حقوقم و حقوق شوهرم را خرج زندگی کرده‌‏‌‌ایم و حالا که او شهید شده تمام اموال جزء ارث او به حساب می‏آید؛ تکلیف من چگونه است؟ آیا می‌‏توانم چیزی از آن خانه با خود ببرم؟

پاسخ :
شما می‌‏توانید طبق موازین شرعی و مقررات دولت اسلامی ازدواج نمایید و نگهداری بچه بعد از رحلت پدر حق مادر است تا بلوغ او، و آنچه از اموال که مال شما است جایز است در آن تصرف نمایید و اموال شهید باید بین ورثه تقسیم شود و تصرف در مال مشترک بین صغیر و سایر ورثه باید زیر نظر قیم شرعی و مراعات مصلحت صغیر باشد.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.