پنجشنبه، 27 تير 1398

نحوه تعیین ارث بین ورّاث طبقه دوّم و انکار برخی از ورّاث

پرسش :

شخصی فوت می‌‏کند، در طبقه اوّل و دوّم، وارثی ندارد. ورّاث او در طبقه سوّم منحصر به عده‌‌ای از بنی‏اعمام و بنی‏اخوال امی و ابوینی است: 1. اگر کسی مدعی باشد که عموزاده متوفی است، آیا او نیز وارث است؟ و یا منسوبین امی و ابوینی سابق الذکر، حاجب او هستند؟ 2. باتوجه به این‌که ادعای نسبت این مدعی، مورد تکذیب و انکار سایرین است؛ آیا ادعای او مبنی بر پسر عمو بودن بدون ذکر امی یا ابوینی بودن، قابل قبول است یا باید تصریح کند؟ 3. اگر شهود نیز صرفاً پسر عمو بودن را گواهی دهند، بدون تصریح نوع آن (ابی، امّی ، ابوینی)، برای اثبات وراثت کافی می‌‏باشد؟ 4. آیا حاکم در مقابل چنین شهودی می‌‏تواند حکم به وراثت بدهد یا مادام که شهادت تفصیلی داده نشود، نباید چنین حکمی بدهد؟

پاسخ :
وارث بنی اعمام و بنی اخوال هستند و با وجود ابوینی آنها نوبت به ابی آنها نمی‌‏رسد و با شک در وارث بودن شخص، ارث به او داده نمی‌‏شود مگر به طریق شرعی وارث بودن او ثابت شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390