يکشنبه، 13 مرداد 1398

حکم استفاده از رحم اجاره ای

پرسش :

الف. آیا می‌‏توان نطفه زن و شوهری را که بچه‏‌دار نمی‏‌شوند با هم ترکیب نموده و به صورت یک نطفه واحد و آماده (یعنی نطفه‏‌ای که در نهایت تبدیل به انسان می‏‌شود) در رحم زن دیگری پرورش داد؟ ب. آیا این مورد فوق در مورد زنی است که رحم او استعداد پرورش انسان را ندارد یا شامل زنانی که استعداد پرورش انسان را دارند نیز می‏‌شود؟ ج. آیا مورد فوق را می‏‌توان در قالب عقد اجاره قرارداد؟

پاسخ :
آیت الله العظمی لطف الله صافی گلپایگانی
«در مورد زنی که رحم او استعداد پرورش انسان را ندارد فتوا به جواز ترکیب نطفه شوهر او با نطفه او و قرار دادن آن در رحم زن دیگر به شرط این که متوقف بر ارتکاب فعل حرام یا مستلزم آن نباشد وجه واضح و قوی دارد و اگر استعداد مذکور را دارا باشد چون این عمل با مصالح و نظامات تکوینی و تشریعی که مورد عنایت شارع مقدس است معارض و موجب تفویت و تضییع آن ها است احوط ترک این عمل است. والله العالم. 1377/10/04»

منبع: جامع الاحکام (2)، موسسه انتشارات حضرت معصومه (س)، قم، چاپ اول، 1419 ش، ج 2، ص 52.