جمعه، 25 مرداد 1398

محاسبات نجومى براى اثبات اول ماه

پرسش :

آیا مى توان با محاسبات نجومى اوّل ماه را ثابت نمود؟

پاسخ :
بسمه تعالى: محاسبات نجومى گاهى رؤیت را غیر ممکن مى داند و گاهى ممکن و قطعى. در صورت نخست مى تواند مانع از پذیرش شهادت دو نفر باشد. زیرا در مقابل اصول علمى، از شهادت یک یا دو نفر اطمینان حاصل نمى شود. لذا در روایات هست که اگر هوا صاف باشد و مانعى در جوّ نباشد و افرادى استهلال کنند ولى فقط دو نفر ببینند، شهادت آنها پذیرفته نیست.
در صورت دوم چون روزه گرفتن و افطار کردن مرهون رؤیت هلال است و در اینجا چون رؤیت محقق نشده است، نمى توان بر محاسبات اعتماد نمود، مگر این که به حد یقین برسد. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه‌ السلام، 1389.