جمعه، 15 شهريور 1398

پرداخت نکردن مهریه و شرط جریمه در صورت تخلف

پرسش :

اگر زوج ضمن عقد نکاح، ملتزم و متعهد گردد که مقدارى از زمین و آب معین از مال خویش را در مقابل مهریه به زوجه منتقل کند و متعهد شود که در صورت تخلف، علاوه بر پرداخت مهریه، مبلغ دیگرى به عنوان جریمه به زوجه بپردازد، لکن در زمان حیات خود به این تعهد عمل نکند، آیا زوجه مى تواند از ورثه، همان زمین و آب را مطالبه کند؟

پاسخ :
بسمه تعالى: اگر زوجه در حال حیات زوج، اقدام به اخذ حق کرده بود، زوج شرعاً ملزم بود که به آن شرط عمل کند؛ یعنى زمین و آب را به نام همسر کند و در صورت تخلف جریمه بپردازد، ولى چون زوج درگذشته است، امکان اجبار عمل به شرط نیست، ولى جریمه اى را مى تواند از ورثه مطالبه کند، زیرا دینى است که به ترکه او تعلق گرفته است و مى تواند مهریه ى خود را در صورتى که دریافت نکرده، بگیرد. والله العالم

منبع: استفتائات، آیت ‌الله العظمى سبحانى (دام ظله)، جلد اول، قم: مؤسسه امام صادق علیه‌السلام، 1389.