پنجشنبه، 21 شهريور 1398

فضیلت تلاوت سوره توبه

پرسش :

تلاوت سوره توبه چه فضیلتی دارد؟

پاسخ :
در روایات اسلامی اهمّیّت خاصّی به تلاوت این سوره و سوره انفال داده شده است، از جمله در روایتی از امام صادق علیه السلام می‌خوانیم که فرمود:
«مَن قَرَأَ بَرائَةً وَالأنفالَ فی کُلّ شَهرٍ لَم یَدخُلهُ نِفاقٌ أبَداً وَکانَ مِن شیعَةِ أمیرِالمُؤمِنِینَ حَقّاً؛ کسی که سوره‌های برائت و انفال را در هر ماه بخواند روح نفاق در او داخل نمی‌شود و از پیروان راستین علی علیه السلام خواهد بود».(1)

اینکه در روایات بر خواندن سوره‌های قرآن تأکید شده، در حقیقت اشاره به محتوای سوره و اثر سازنده آن در تربیت فرد و اجتماع است که آن‌هم بدون فهم معنی و آمادگی برای عمل ممکن نیست.

در سوره‌های برائت و انفال، صفوف مؤمنان راستین و منافقان و خطوط اصلی زندگی هر یک به‌روشنی بیان شده و برای کسانی که مرد عمل هستند نه سخن، راه را کاملًا روشن ساخته است.

بنابراین تلاوت آنها به ضمیمه فهم محتوا و مجسّم کردن آن در زندگی، این اثر فوق‌العاده را دارد و آنها که به قرآن و آیات نورانیش همانند یک افسون می‌نگرند در حقیقت از روح این کتاب تربیتی و انسان‌ساز بیگانه‌اند.

اهمّیّت نکات مختلفی که در این سوره به آن اشاره شده تا آن پایه است که پیامبر صلّی الله علیه و آله در حدیثی فرمود: «سوره‌های برائت و توحید با هفتاد هزار صف از صفوف ملائکه بر من نازل شد و هرکدام اهمّیّت این دو سوره را سفارش می‌کردند».(2)

پی‌نوشت:
1- وسائل‌الشیعه، ج 6، ص 250
2- مجمع‌البیان، ج 5، ص 1، ذیل آیه مورد بحث

منبع: فضیلت سوره‌های قرآن (برگرفته از تفسیر نمونه)؛ مهدی دربانی، قم: امام علی بن ابی‌طالب (ع)، ۱۳۸۹.