پنجشنبه، 25 مهر 1398

مرثیه سرایان سید الشهدا (علیه السلام) پیش از واقعه کربلا

پرسش :

چه کسانی پیش از واقعه کربلا برای امام حسین(ع) مرثیه سرایی کردند؟

پاسخ :
بر پایه روایات، نخستین کسی که قبل از واقعه کربلا برای سید الشهدا(ع) مرثیه سرایی کرده ، خداوند متعال است که آدم ابو البشر(ع) ،[۱]ابراهیم خلیل(ع)[۲]و خاتم انبیا(ص)[۳]را از مصائبی که برای حسین(ع) پیش خواهد آمد ، آگاه فرموده است ، و آنان ، بر این مصیبت، گریسته اند .
همچنین عیسی(ع) ، هنگام عبور از کربلا ، به مصیبت حسین(ع) اشاره کرده و همراه با حواریان خود ، بر مصائب او گریسته است .[۴]
پیامبر خدا(ص) و امیر مؤمنان(ع) نیز بارها به حوادث خونبار کربلا ، اشاره کرده و همراه با فاطمه زهرا علیهاالسلام ، برای فرزند عزیز خود ، اشک ریخته اند .[۵]

پی‌نوشت‌ها:
[۱] ر.ک: دانشنامه امام حسین (علیه السلام)، ج ۱۰ ص ۵۳ (فصل چهارم / گریه آدم علیه السلام ).
[۲] همان، ص ۵۵ (فصل چهارم / گریه ابراهیم علیه السلام ).
[۳] همان، ص ۶۱ (فصل چهارم / گریه پیامبر صلى الله علیه و آله و خاندانش) ،عَبَرات المصطفَین فى مقتل الحسین علیه السلام : ج ۱ ص ۳۱ ـ ۴۹ .
[۴] همان، ص ۵۷ (فصل چهارم / گریه عیسى علیه السلام ) .
[۵] همان، ص ۶۱ (فصل چهارم / گریه پیامبر صلى الله علیه و آله و خاندانش) و ص ۶۷ (گریه پدرش امام على علیه السلام) و ص ۷۱ (گریه مادرش فاطمه علیهاالسلام، دختر پیامبر خدا صلى الله علیه و آله).

منبع: دانشنامه امام حسین (علیه السلام)، ج ۹، ص ۳۳9-۳۳4