جمعه، 24 آبان 1398

احکام حج | وصیت به حج: سوال سه

پرسش :

شخصی وصیت کرد که برخی از املاک مشخص و معین او پس از فوت او بفروش برسد و با پول آن از طرف او حج نیابتی به جا آورده شود و وقتی فروخته شد درآمد حاصل از آن به مقدار زیادی بیشتر از اجرت و هزینه حج نیابتی می‌باشد، با این مقدار زیادی چه باید کرد؟

پاسخ :
بسمه تعالی: اگر وصیت به حجة الاسلام کرده است زیاده آن اگر از ثلث اموال بیشتر و زیادتر نباشد، در کارهای خیر هزینه و مصرف می‌شود و اگر حجة الاسلام در ذمه میت نبوده و به غیر حجة الاسلام وصیت کرده چنانچه قیمت آن ملک زاید بر ثلث نباشد پس از نائب گرفتن برای انجام حج از طرف میت مقدار زیادتر نیز اگر وافی به حج باشد در حج دیگری برای میت صرف می‌شود و اگر وافی به حج دیگر نباشد در کارهای خیر برای میت صرف می‌شود و زاید بر ثلث میت در هر دو صورت ملک ورثه است و نفوذ وصیت در آن احتیاج به اجازه ورثه دارد، والله العالم.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: استفتائات حج، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی میرزا جواد تبریزی (ره)، قم: دارالصدیقه الشهید، ۱۳۸۴.