دوشنبه، 25 آذر 1398

احکام اجاره | مسائل متفرقه اجاره: سوال یک

پرسش :

خانمى چند سال پیش یک میلیون تومان به پسرش پرداخته تا پسرش ماهى 15 هزار تومان به او بدهد، مشروط بر اینکه اصل مبلغ باقى باشد. ولى براى اینکه از لحاظ شرعى اشکال نداشته باشد مادر شفاهاً و بدون تنظیم سند خودرو وانت پسر را به مقدار یک میلیون تومان مى خرد و آن را به ماهى 15 هزار تومان اجاره به فرزند خود واگذار مى کند. فعلا بعد از چند سال مادر مى گوید یک میلیون پولم را بده و ماشین براى خودت باشد. آیا این معامله صحیح است؟

پاسخ :
نوشتن و تنظیم سند، شرط صحت معامله و اجاره نیست و معامله بدون آنها نیز صحیح است و معامله مجدد ماشین از طرف مادر که شرعاً مالک آن بوده صحیح است و با توافق طرفین قهراً اجاره فسخ و مال الاجاره قطع مى شود و مادر مالک پول مى گردد و خلاصه اگر از اول اراده جدى معامله را داشته اند عمل آنها اشکال شرعى ندارد.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.