سه‌شنبه، 24 دی 1398

احکام غصب و سرقت | مسائل متفرقه: سوال سه

پرسش :

کسى چندین سال قبل به ملک شخصى تجاوز کرده و تصرف عدوانى کرده است، صاحب ملک موضوع را به دادگاه ارجاع داده و پس از سالها محاکمه، بالأخره شخص متصرّف حاضر شده که اجاره سالهاى قبل را بپردازد و ملک در تصرف او باشد ولى صاحب زمین راضى به این کار نیست و در اثر بیکارى خود و فرزندانش مى خواهد خودش در آن کشت و زرع کند. چون در اسلام رضایت طرفین شرط است و صاحب زمین در این مدت راضى نبوده و نیست، لذا متمنى است بفرمایید که: اولا: آیا ملک به صاحب آن برمى گردد؟ یا اینکه باید در دست متجاوز باشد و او اجرت آن را بپردازد؟ ثانیاً: در این چند سال کارهایى که در آن زمین از قبیل خواندن نماز و غیره انجام داده حلال بوده یا حرام؟

پاسخ :
الف ـ بلى باید ملک را به صاحب آن برگرداند و از این به بعد هم حق تصرف در آن را ندارد مگر با رضایت صاحب آن.
ب ـ اگر با علم به غصبیت در آنجا نماز خوانده باطل است.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.