دوشنبه، 21 بهمن 1398

احکام مسائل حکومتی: سوال شانزده

پرسش :

با توجه به سؤال 954 و پاسخ آن در جلد اول جامع المسائل مبنى بر اینکه شرط بندى و گرفتن و دادن پول حرام است با عنایت به ماده 10 قانون مدنى و قاعده «العقود تابعة للقصود» اگر در بازیهاى امثال فوتبال، والیبال و پینگ پنگ شرط بندى به معناى لغوى آن نشود بلکه طرفین قراردادى بسته و تحت عنوان عقدى دیگر از قبیل مصالحه، متعهد شوند هر گروه یاتیمى که برنده شد به مقدار پول مصالحه شده میوه یا شیرینى یا نوشابه خریدارى و متفقاً یا منفرداً استفاده کنند. حکم این قرارداد چیست؟ و آیا الفاظى از قبیل مصالحه، ماهیت گرفتن و پرداخت کردن این وجه را عوض مى کند؟ و به صورت گویا مورد مذکور حرمت دارد؟

پاسخ :
مضافاً به اینکه کلیت قاعده «العقود تابعة للقصود» مخدوش است، صلح و شرط باید مشروع باشد، بنابراین حرمت شرعى برد و باخت به نحوى که در متن ذکر شده است به قوت خود باقى است.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.