چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام خانواده | مسائل متفرقه: سوال بیست و هفت

پرسش :

لطفاً احکام نفقه اولاد را بیان فرمایید.

پاسخ :
نفقه پسر و دختر و فرزندان آنان هر چه پایین روند بر پدر و پدران او (جد پدرى) به ترتیب، هر کدام که نزدیکترند، واجب است، بنابراین پدر برجدّ مقدم است و جد بر پدرِ جد و اگر هیچ یک از اینها نباشند یا نتوانند یا به هرجهت ندهند بر مادر واجب است و اگر مادر مال نداشته باشد یا نباشد یا به هر جهت ندهد، بر پدر مادر و مادر مادر به شرکت و بطور مساوى واجب است، بلى اگر نفقه آنها از هر طریقى ولو توسط یکى از خویشان و فرزندان، تأمین شود، تکلیف به انفاق قهراً ساقط است، البته نفقه اولاد در صورتى واجب است که خودشان مال نداشته و قدرت فعلى بر کسب و کار مناسب نداشته باشند، بنابراین اگر فرزند صغیر از خودش مال دارد، نفقه اش بر کسى واجب نیست، بلکه ولىّ او مى تواند از مال خود او مخارج او را تأمین کند، همچنین اگر فرزند بتواند کار کند و از روى تنبلى و راحت طلبى از کار و شغل، سرباز زند، نفقه اش بر کسى واجب نیست.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.