چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام قضایی | مسائل متفرقه: سوال ده

پرسش :

اخیراً شایع است که با کنترل تلفن افراد به مدت طولانى سعى و تلاش در این مى کنند که جرمى براى فردى پیدا کنند. اولا: آیا قاضى حق اعطاى چنین حکم کنترلى را (در غیر مصالح حکومتى) دارد یا خیر؟ ثانیاً: آن نوار دلیل شرعى به محکومیت فرد هست یا خیر؟

پاسخ :
نظر به اینکه هدف از حکومت حقه الهیه تثبیت موازین شرع و تنفیذ احکام اسلام است لذا لازم بلکه ضرورى است که برخلاف موازین شرع عمل نشود. بلى در بعض موارد حفظ نظام یا مصالح عامه مردم یا برقرار کردن واجبى مهم، متوقف بر ارتکاب محرّم و خلاف شرعى است که به درجه اهمیت آن امور نمى رسد و در چنین مواردى مسأله تزاحم و اهم و مهم پیش مى آید که لازم است رعایت مرجحات و اهم و مهم بشود و در حد ضرورت اقدام شود. و چنانچه در موارد ضرورى نوارى بدست آمد، نفس نوار دلیل نمى شود و قاضى باید طبق موازین باب قضا و اقرار و شهود و علم خود عمل کند.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.