چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام ارث | تقسیم ارث: سوال سه

پرسش :

ورثه شخصى چندین سال در زمین موروثى به صورت شراکت کار کرده اند و هرکس هرکار که قدرت داشته انجام مى داده است. مثلا یکى درخت کاشته و یکى آبیارى کرده است و ... و حالا تصمیم به تقسیم زمین دارند، برادرى که درختها را کاشته مى گوید آنها مال من است و نباید تقسیم شود، سایر ورثه مى گویند چون کل کار مشترک بوده باید مثل اصل زمین تقسیم شود. حکم مسأله را بفرمایید.

پاسخ :
اگر نهال درخت را از پول مشترک خریده باشند و در زمین مشترک کاشته باشند متعلق به همه است. ولى اگر آن را از پول شخصى خریده باشد؛ مال خود او است، و شرکاى زمین حق دارند اجرت زمین را بگیرند، یا او را وادار کنند درخت ها را ریشه کن کند و از زمین خارج کند.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.