چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام دیات | ضمانت کارفرما نسبت به جراحات وارده بر کارگر

پرسش :

کارگرى که در کارگاه کار مى کرده است. به دلیل پریدن تکه آهن در چشم او کور شده است. و چشم مصنوعى براى او قرار داده اند و تمام هزینه معالجه را کارفرما داده است. آیا کارفرما، باید دیه چشم او را بپردازد؟ و اگر شرکت بیمه مقدارى از آن را بدهد، چه حکمى دارد؟

پاسخ :
در فرض سؤال، اگر کارفرما از اول ضمانت این قبیل حوادث را به عهده نگرفته و با کارگر شرط ضمان نکرده، دیه ندارد. ولى اگر شرط ضمان کرده یا وقوع این حادثه مستند به کارفرما باشد و عرفاً او را مقصر بدانند، دیه دارد. و دیه یک چشم پانصد دینار طلا یعنى پانصد مثقال طلاى سکه دار است به مثقال شرعى که هرمثقال 18 نخود مى باشد. و در این صورت هر مقدار آن را بیمه پرداخت، محسوب مى شود و بقیه به عهده کارفرما است، ضمناً هزینه درمان و معالجه، به عهده کارفرما نیست. مگر این که قانون کار تصویب کرده باشد. و کارفرما ملتزم به آن شده باشد. که در این صورت لازم است طبق تعهدش عمل کند.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.