چهارشنبه، 23 بهمن 1398

احکام قصاص | وارد کردن جراحت و سرایت آن

پرسش :

شخصى در حین نزاع به دیگرى جراحتى وارد کرده، که نوعاً کشنده نیست. و در صورت مراجعه به پزشک و مداوا زخم بهبود مى یابد (مثلا یک بند انگشت او را قطع کرده) امّا شخص مجروح عامداً به پزشک مراجعه نمى کند و به مداوا نمى پردازد. (یا به علت فقر و نداشتن هزینه درمان یا به علت بى مبالاتى و سهل انگارى یا بر اثر لجاجت و غیره) در نتیجه موضع جراحت، دچار عفونت و سرایت به نقاط دیگر بدن شده و در نهایت منجر به مرگ شخص مى گردد. در فرض مسأله آیا ضارب مرتکب قتل عمد گردیده و باید قصاص شود؟ یا این که چون قصد نتیجه قتل را نداشته، شبه عمد است؟ یا اساساً قتل منتسب به او نبوده و تنها باید نسبت به جراحت، محکوم به قصاص یا دیه شود؟

پاسخ :
در فرض سؤال که جرح موجب قتل نشده، و ضارب هیچ تقصیرى در عدم مراجعه مجروح به پزشک نداشته، و قتل صددرصد منتسب به خود مجروح و تقصیر او مى باشد. ضارب قصاص نمى شود. و تنها نسبت به جراحت، محکوم به قصاص یا دیه مى شود. بلى اگر احراز شود که فوت مستند به جراحت وارده است. ضارب ضامن دیه قتل مى باشد.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.