جمعه، 25 بهمن 1398

احکام نیابت حج | شرایط نایب: سوال پانزده

پرسش :

خانمى بیوه در سالهاى قبل براى سفر حج ثبت‌نام کرده و مبلغ آنرا پرداخته ولى قبل از اینکه نوبت او برسد فوت نموده است، پنج دختر و دو پسر بزرگسال دارد که داراى خانه و زندگى مى‌باشند بحث این است که: الف: یکى از دخترهایش که اصلاً حج انجام نداده و به علاوه به علت سهم الارث پدرى هر چند که هنوز تقسیم نشده در مظان استطاعت شرعى است آیا مى‌تواند به نیابت مادر به حج برود. ب: یا فیش حج با رضایت وراث به یکى از علما و روحانیون متدین که مکرّر به سفر حج رفته و از نظر انجام اعمال و مسائل حج اطمینان بالایى حاصل است نیابت داده شود، براى متوفى کدام افضل و ارجح و اطمینان برئ الذمّه بودن بیشتر است؟

پاسخ :
در مورد سؤال، اگر دختر آن خانم خود مستطیعه باشد نیابت او از مادر در انجام حج صحیح نیست و بر فرض مستطیعه هم نباشد اگر براى متوفى یک نفر اهل علم که وارد به مسائل حج باشد نائب بگیرند بهتر است.

منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.