چهارشنبه، 21 اسفند 1398

احکام | احکام طلاق: سوال چهل و هشت

پرسش :

معنى عسر و حرج و شرایط تحقق عسر و حرج چیست؟ و آیا دادگاه مى‌تواند وجود بیش از بیست نفر مصلح را که نزد زن وساطت کرده و او را به بازگشت به زندگى با شرایط داشتن دو فرزند و امکانات رفاهى کامل دعوت نموده‌اند و زن نپذیرفته؛ وجود این تعداد مصلح و واسطه را دلیل قاطع بر اثبات عسر و حرج تلقّى کند و حکم مطلّقه نمودن در یکى از دفاتر رسمى صادر نماید. و آیا عدم توفیق مصلحان در اصلاح هرچند زیاد باشد دلیل بر عسر و حرج زوجه است؟ و یا بذل نصف از مهریه قرینه‌اى است بر عسر و حرج زوجه؟ آیا طلاقى که بر اساس شرایط مرقوم در سؤالات مطرح شده و بدون رضاى زوج داده شود شرعا صحیح است یا خیر؟ تکلیف شرعى چنان زنى چیست؟

پاسخ :
بسمه تعالى؛ طلاق زن به دست شوهر است و مادامى‌که به رضایت شوهر و از طرف شوهر نباشد، طلاق صحیح نیست، و عسر و حرج مجوّز طلاق نمى‌شود و طلاق حاکم موارد خاصه‌اى دارد که آنچه در سؤال ذکر شده از آن موارد نمى‌باشد، بلى اگر شوهر در ضمن عقد نکاح یا عقد لازم دیگرى زن را وکیل در طلاق در شرایط خاصى بنماید در صورت تحقق آن شرایط زن مى‌تواند خود را-و لو با توکیل-مطلّقه نماید، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.