چهارشنبه، 21 اسفند 1398

احکام | خرید و فروش: سوال بیست و یک

پرسش :

در ضمن عقد بیعى که منعقد گردیده، طرفین کافۀ خیارات را من جمله خیار عیب را از خود ساقط نموده‌اند، با توجه به اینکه در هنگام معامله فروشنده تبرّى از عیوب نکرده و در ضمن خریدار نیز قصدش فقط اسقاط حقّ انحلال بیع بوده نه اینکه در صورت وجود عیب در بیع حق مطالبۀ ارش را از خود ساقط نماید؛ با توجه به این مسأله: آیا اسقاط خیار عیب شامل اسقاط حق مطالبه ارش هم خواهد بود یا فقط انحلال بیع گردیده است؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ در فرض سؤال بنابر مشهور بین فقها حقّ مطالبۀ ارش براى خریدار ثابت است، و حقّ انحلال و فسخ بیع ساقط است، ولى بنابر مسلک ما که حقّ مطالبۀ ارش را در طول خیار فسخ قائل هستیم با فرض بقاى عین که ظاهر سؤال است، حقّ ارش براى خریدار ثابت نیست و خیار فسخ را هم فرضاً اسقاط نموده است، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.