چهارشنبه، 21 اسفند 1398

احکام | خرید و فروش: سوال هفتاد و چهار

پرسش :

قطعه زمین کشاورزى پانزده سال پیش فروخته شده و حدود نصف قیمت در مجلس گرفته شده، و شرط گردید نصف باقیمانده به مدت ٢٠ روز پرداخت شود، در وقت مقرر پرداخت نشده است، فروشنده چند کار روى زمین انجام داده است از قبیل هر سال بعد از معاملۀ مذکور در زمین کار کرده و عایداتش را خود برداشته، چند قطعه از ملک مزبور به دیگرى فروخته شده، نیز بقیۀ آن را به شخص دیگرى به مدت سه سال اجاره داده است، اینک بعد از ١۵ سال مشترى مى‌گوید: معامله درست است، و ماندۀ پول را پرداخت خواهم کرد، آیا رفتار مشترى درست است؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه در معاملۀ فروش قید شده که مشترى باید نصف دیگر را تا بیست روز پرداخت کند، و پرداخت نکرده، فروشنده خیار فسخ معامله را داشته و مى‌توانسته معامله را فسخ نماید؛ و اگر تصرفات مزبوره به قصد فسخ انجام گرفته، مشترى حقّ مطالبه ندارد، فقط مى‌تواند مقدار پولى را که داده پس بگیرد، و الله العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد اول، قم: نشر سرور، 1385.