چهارشنبه، 21 اسفند 1398

احکام حج و عمره | استطاعت: سوال چهارده

پرسش :

الف: کسی که ثبت‌نام کرده و فیش گرفته و وصیت کرده بعد از او پسرش با آن فیش به مکه رود و به نیابت از پدر حج انجام دهد، و بعد از فوت پدر فرزند استطاعت مالی پیدا کرده ولی راه رفتن با فیش پدر برای او باز می‌شود، آیا با استفاده از فیش مزبور و رسیدن به میقات باید به نیابت پدر حج انجام دهد یا خودش استطاعت پیدا می‌کند و باید برای خودش حج به‌جا آورد؟ ب: در مسأله قبل اگر وصیت نباشد ولی ورثه فیش را به یکی از فرزندان که خود استطاعت مالی پیدا کرده بدهند که به نیابت پدر به حج برود، آیا با استفاده پسر از فیش و رسیدن به میقات، باید حج به نیابت به‌جا آورد یا خودش مستطیع می‌شود و باید برای خودش حج به‌جا آورد؟ ج: در دو مسأله قبل اگر وظیفه او حج به نیابت پدر است، چنانچه حج را برای خودش به‌جا آورد کفایت از حجة‌الاسلام می‌کند یا خیر؟

پاسخ :
الف: در فرض سؤال که راه با فیش مورد وصیت برای پسر باز شده و وصیت نسبت به زائد بر حج میقاتی، از ثلث بیشتر نیست، یا ورثه اجازه کرده‌اند، باید پسر حج را به نیابت از پدر به‌جا آورد.

ب: در این فرض هم حج نیابی مقدم است.

ج: کفایت از حجة‌الاسلام محل اشکال است.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری