جمعه، 23 اسفند 1398

احکام | مسائل مستحدثه: سوال هفده

پرسش :

بر سر یک چراگاهى بین اهالى دو قریه منازعه‌اى واقع شده است که یک روستا متصل به آن جنگل و چراگاه است و بین قریۀ دیگر و چراگاه و جنگل رودخانه‌اى فاصله شده است و این قریه دوم از قدیم الایام چوب سوخت خود و غیر آن را از آنجا تهیه مى‌کرده‌اند ولى هم اکنون قریه‌اى که نزدیکتر به چراگاه است مانع مى‌شود از بردن چوب سوخت و مى‌گویند رودخانه مانع است، حالا سؤال این است: الف) آیا قریۀ اولى حقّ ممانعت از چوب بردن را دارد یا خیر؟ ب) آیا رودخانه مانع شرعى حساب مى‌شود یا خیر، در صورتى که قبلا و حالا چوب سوخت قریۀ دوم از آنجا تهیه مى‌شده است؟

پاسخ :
باسمه تعالی؛ رودخانه‌اى که آب نداشته باشد یا آب کمى دارد که حیوانها از آن عبور مى‌کنند مانع حریم قریه نمى‌شود، و در صورتى که قریۀ دوم مزاحم استفادۀ مشروع قریۀ اول نباشد استفادۀ مشروع و مباح قریۀ دوم اشکال ندارد، و قریۀ اول نمى‌تواند از آن ممانعت نماید، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.