شنبه، 24 اسفند 1398

احکام | مسائل مستحدثه: سوال یکصد و شصت و چهار

پرسش :

در بعضى کشورهاى مسلمان‌نشین (از جمله جمهورى آذربایجان) اعتقادى جدید به وجود آورده‌اند، افرادى از مسلمانان با یک عمل بى‌سابقه مى‌خواهند بگویند که این کارهاى آنها از نظر اعتقادى صحیح است و به واسطۀ این کارهاى خودشان از مردم مسلمان نذر و پول جمع مى‌کنند. کار آنها عبارت است از اینکه یک علمى (پرچمى) را در دست مى‌گیرند (مخصوصا در ایّام ماه محرّم) و به مردم مى‌گویند که این علم مثل پرنده مى‌پرد و خود به خود با سرعت حرکت مى‌کند، علت این کار را هم توجیه مى‌کنند که علم از حضرت ابو الفضل علیه السّلام نیرو مى‌گیرد و چون با نام او ساخته شده این طور مى‌پرد. جالب این که علم در دست افراد خاص به جوش مى‌آید و هر کسى نمى‌تواند او را به حرکت (با سرعت) در آورد. با توجه به اینکه اکثر افراد متدیّن (و در این موضوع بى‌سواد) عادى این کار را به عنوان معجزه و کرامت قبول دارند و اعتقاد دارند که چون این پرچم به نام أبو الفضل است خود به خود به جوش مى‌آید، حضرت عالى به عنوان مرجع تقلید و حافظ دین مبین اسلام دربارۀ این اعتقاد بى‌سابقه نظر مبارکتان چیست؟

پاسخ :
باسمه تعالی؛ این امر از مجعولات است و باید مؤمنین از ترویج آن بپرهیزند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.