دوشنبه، 11 فروردين 1399

احکام خمس | سوال دویست و چهل و هفت

پرسش :

پولهایى که براى رهن و اجاره منازل گذاشته مى‌شود، با توجه به اینکه برخى مراجع عظام قائل به مؤونه بودن این نوع پول بوده و آن را متعلق خمس اصلا نمى‌داند و برخى دیگر از مراجع قائل به تعلق خمس بر آن مى‌باشد، نظر مبارکتان را بیان فرمایید؟

پاسخ :
باسمه تعالى؛ چنانچه براى سکونت احتیاج به خانه اجاره‌اى دارد که در ضمن آن پولى هم به صاحبخانه قرض بدهد به این صورت که صاحبخانه خانه را به مدت معیّن و اجرت معیّن اجاره بدهد و در ضمن اجاره شرط کند که مستأجر فلان مبلغ به او قرض بدهد و پس از انقضاء مدت اجاره پس بگیرد بطورى که اجارۀ اصل در معامله باشد و قرض شرط در ضمن اجاره، در این فرض تا وقتى که احتیاج به اجارۀ خانه به این نحو دارد مبلغى که به صاحبخانه قرض داده خمس ندارد و هر وقت از آن بى‌نیاز شد بنابر احتیاط باید آن را تخمیس کند، و اللّه العالم.

منبع: استفتائات جدید، آیت الله العظمی جواد تبریزی (رحمه الله)، جلد دوم، قم: نشر سرور، 1385.