پنجشنبه، 4 ارديبهشت 1399

تجارت با حقوق شرعی که سرمایه شده | سوال سه

پرسش :

سازمان حج در سال گذشته اقدام به خرید همه‌ی اثاثیه و لوازم مورد نیاز کاروان حج که ملک اینجانب بود، کرد، من پول لوازم فروخته شده ام را که دویست و چهارده‌هزار تومان بود، در تابستان امسال دریافت کردم، علاوه بر آن، مبلغ هشتاد‌هزار تومان در سال گذشته گرفته ام، با توجّه به اینکه سال خمسی برای خود تعیین کرده‌ام و هر سال خمس زائد بر مؤونه را می‌پردازم و با توجّه به اینکه اثاثیه و لوازم مذکور مورد نیاز من در ایام عهده‌داری مدیریت کاروان حج جهت اداره‌ی حجّاج بوده است و در وقت فروش آن ترقّی قیمت نسبت به قیمت خرید آن داشته است، آیا پرداخت خمس پول فروش آن یا خمس تفاوت قیمت آن در حال حاضر واجب است؟

پاسخ :
اگر لوازم را با مال مخمّس خریده باشید، پول فروش آن خمس ندارد، در غیر این صورت، پرداخت خمس آن واجب است و در هر دو صورت تفاوت قیمت خرید و فروش (ترقّی قیمت) پس از کسر مقدار تورّم جزو درآمد سال فروش محسوب می‌شود.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری