پنجشنبه، 4 ارديبهشت 1399

راه حلال شدنِ مال به دست آمده از سرمایه‌ی حرام

پرسش :

کسی که اصل سرمایه‌اش حرام بوده و می‌خواهد زندگی خود را حلال کند تکلیفش چیست؟

پاسخ :
اگر صاحبان اموال حرام، معلوم هستند، باید رضایت آنان را جلب کند و اگر صاحبان آن را نمی‌شناسد و یا به آنها دسترسی ندارد ولی مقدار مال حرام را می‌داند حکم مجهول‌المالک(۱) را دارد که باید از طرف صاحبانش به فقیرِ شرعی(۲)، صدقه داده شود و در این زمینه بنابر احتیاط از حاکم شرع(۳) اجازه گرفته شود و اگر مقدار مال حرام را نمی‌داند و صاحبان آن را هم نمی‌شناسد، باید خمس آن را بپردازد.

پی‌نوشت‌ها:
۱. مالی که مالکش معلوم نیست.
۲. فقیرِ شرعی کسی است که مخارج سالانه‌ی خود و عائله‌اش را درخور شأنش نداشته باشد.
۳. مرجع یا در صورت عدم دسترسی، وکیل او.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری