دوشنبه، 15 ارديبهشت 1399

حکم روزه در صورت خوب شدن مریض قبل از ظهر

پرسش :

اگر مریض در ماه رمضان قبل از اذان ظهر خوب شود، وظیفه اش چیست؟(1)

پاسخ :
الف. تا آن موقع مفطری انجام داده:

روزۀ آن روز و همچنین امساک از مفطرات تا آخر روز بر او واجب نیست (مشهور).

روزۀ آن روز بر او واجب نیست و چنانچه روزه از اول روز برایش ضرر داشته باشد، امساک در بقیۀ روز واجب نیست (آیت الله زنجانی).

ب. تا آن موقع، مفطری انجام نداده است:

باید نیت روزه کند و روزۀ آن روز را بگیرد (حضرت امام و آیات عظام نوری، اراکی، بهجت و فاضل).

باید نیت روزه کند و روزۀ آن روز را بگیرد و احتیاطاً قضا هم بنماید (آیت الله مکارم).

نیت روزه واجب نیست و امساک هم واجب نیست (آیات عظام صافی، گلپایگانی، خویی، تبریزی و وحید).

واجب بودن روزه و صحیح بودنش خالی از وجه نیست (آیت الله بهجت).

بنا بر احتیاط واجب، نیت روزه کند و باید بعداً آن را قضا هم بکند (آیت الله سیستانی).

اگر روزه از اول روز برایش ضرر داشته باشد، فقط قضا واجب است و روزۀ آن روز و امساک در بقیۀ روز واجب نیست (آیت الله زنجانی).

پی‌نوشت:
1- عروه الوثقی، فصل فی شرایط وجوب الصوم الرابع؛ توضیح المسائل مراجع، مسئلۀ 1567 و 1749؛ خویی و وحید،منهاج، مسئلۀ 1033 و 1567.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.