سه‌شنبه، 16 ارديبهشت 1399

حکم روزه گرفتن از روی ریا

پرسش :

اگر فرد ریائاً روزه بگیرد، روزه اش چه حکمی دارد؟

پاسخ :
فردی که روزه می گیرد، باید آن را به قصد قربت انجام دهد و در قصد خویش اخلاص را رعایت کند؛ بنابراین اگر فرد ریائاً روزه بگیرد، روزه اش باطل است (تمام مراجع عظام تقلید).(1)

مواردی که مستحب است انسان از کارهایی که روزه را باطل می کند، خودداری نماید مسئله: مشهور فقها می فرمایند برای چند نفر مستحب است در ماه رمضان، هرچند روزه نیستند، از کاری که روزه را باطل می کند، خودداری نمایند:(2)

1. مسافری که در سفر، کاری که روزه را باطل می کند، انجام داده باشد و پیش از اذان ظهر به وطنش یا به جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد.

2. مسافری که بعد از اذان ظهر به وطنش یا به جایی که می خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد.

3. مریضی که بعد از اذان ظهر خوب شود و همچنین است اگر پیش از اذان ظهر خوب شود و کاری که روزه را باطل می کند، انجام داده باشد.

4. زنی که در بین روز از خون حیض یا نفاس پاک شود.

5. کافری که مسلمان شود و قبلاً کاری را که روزه را باطل می کند، انجام داده باشد.

پی‌نوشت‌ها:
1- عروة الوثقی، فصل فی النیه.
2- توضیح المسائل ، مسئلۀ 1749؛ وحید، توضیح المسائل، مسئلۀ 1757.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.