يکشنبه، 4 خرداد 1399

زکات فطره دانشجو، سرباز و زندانی

پرسش :

فطره دانشجو، سرباز و زندانی و مانند اینها که دولت خرجی آنها را می دهد، به عهده چه کسی است؟

پاسخ :
دولت تکلیف ندارد؛ درنتیجه این افراد اگر نان خور شخص خاصی مثل پدر هستند، زکات فطره بر آن شخص خاص لازم است و اگر شرائط در خودشان جمع است:
1. زکات فطره را خودشان بپردازند (حضرت امام، رهبر معظم انقلاب، آیات عظام گلپایگانی، فاضل، تبریزی، بهجت، سیستانی، نوری).(1)

2. بنابر احتیاط واجب، زکات فطره را خودشان بپردازند (آیات عظام مکارم، صافی).(2)

پی‌نوشت:
1- امام، استفتائات، ج 1، ص345، سوال 17؛ تبریزی، استفتائات، ج 1، سوال 780 و 781 و 792؛ بهجت، استفتائات، ج 2، سوال 3331؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، سوال 641؛ گلپایگانی، مجمع المسائل، ج 1، ص425، سوال 19؛ نوری، استفتائات، ج 2، سوال 302؛ سیستانی، مجموعه استفتائات زکات فطره، مسأله 11؛ موسوعه فقهی جامعه الزهرا، مجموع احکام3، مبحث روزه، زکات فطره.
2- مکارم، استفتائات، ج 1، سوال 369؛ صافی، جامع الاحکام، ج 1، سوال 563.

​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.