يکشنبه، 4 خرداد 1399

اندازۀ پرداخت زکات فطره به فقیر | سوال یک

پرسش :

چه مقدار از زکات فطره را می توان به مستحق داد؟

پاسخ :
1. کمتر از یک صاع:

الف. بنابر احتیاط واجب، کمتر از یک صاع نباشد (مشهور).(1)

ب. کمتر از یک صاع نباشد (بهجت).(2)

ج. بنابر احتیاط مستحب، کمتر از یک صاع نباشد؛ مگر اینکه تعدادی از فقراء وجود داشته باشند و به هرکدام یک صاع نرسد (آیات عظام سیستانی، خویی، تبریزی).(3)

2. مقدار کسری مؤونه یک سال:

 می توان فطریه داد (مشهور).(4)

3. بیشتر از مخارج سال تا حد غنی و بی نیازی:

الف. به صورت تدریجی: تا زمانی که به اندازه کسری مخارج یکسال خود وخانواده اش شود، می توان به او زکات داد و بیشتر جایز نیست (مشهور).

ب. به صورت دفعی: بنابر احتیاط واجب، نمی توان به او زکات داد (امام، رهبر معظم انقلاب، خویی، فاضل، سیستانی، مکارم، نوری).(5)

ج. می توان به او زکات داد (اراکی، بهجت).(64)

پی‌نوشت:
1- پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری به نشانی: www.Leader.ir، احکام روزه، سوال 242؛ عروة الوثقی، ج 2، زکاة الفطره، باب مصرف زکات فطره، مسأله 3؛ امام، تحریر الوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی مصرفها؛ وحید، منهاج الصالحین، ج 2، مسأله 1186؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2018.
2- بهجت، وسیله النجاه، مسأله 1362.
3- عروة الوثقی، ج 2، زکاة الفطره، باب مصرف زکات فطره، مسأله 3؛ خویی، تبریزی و سیستانی، منهاج الصالحین، ج 1، مسأله 1186؛ «تبریزی در رساله فارسی و بعضی استفتائات احتیاط واجب دارند و فتوای ایشان نیازمند تحقیق بیشتر است.»
4- پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری به نشانی: www.Leader.ir، احکام روزه، سوال 242؛ عروة الوثقی، ج 2، زکاة الفطره، باب مصرف زکات فطره، مسأله 4؛ امام، تحریرالوسیله، ج 2، زکات فطره، القول فی مصرفها؛ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسأله 2018.
5- پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری به نشانی: www.Leader.ir، احکام روزه، سوال 242؛ عروة الوثقی، ج 2، مبحث زکات، اصناف مستحقین زکات، مسأله 2؛ امام، تحریرالوسیله، ج 2، مبحث زکات، اصناف مستحقین زکات، مسأله 3؛ سیستانی، مجموعه استفتائات زکات مال، مسأله 146.
6- عروة الوثقی، ج 2، مبحث زکات، اصناف مستحقین زکات، مسأله 2؛ بهجت، وسیله النجاه، ج 1، مسأله 1298.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: احکام فطریه و نماز عیدین، اداره پاسخگویی به سوالات آستان قدس رضوی، نشر قدس رضوی، 1392.