جمعه، 16 خرداد 1399

احکام قرآنی | استفتاء از آیت الله گلپایگانی (ره): سوال چهل و یک

پرسش :

شخصی فوت نموده و نسبت به ثلث اموال خود وصیت کرده و مصارفی هم جهت صوم و صلوه از ثلث تعیین نموده و بقیه از ثلث اموال را مقرر نموده که در تعلیم و تربیت اولاد صغار صرف شود که قرآن یاد بگیرند و عین عبارت وصیت نامه به این شرح است (مابقی ثلث را در تعلیم و تربیت صغار صرف نمایید تا قرآن خوان شوند) در خلال این مدت در عمل به وصیت نامه از طرف ورثه با وصی مخالفت شده و در نتیجه گذشت زمان، موضوع تعلیم و تربیت صغار که فعلا کبار شده‌اند منتفی شده در حالی که همان صغار که فعلا کبیرند می‌گویند، از عبارت وصیت نامه که فوقاً اشاره شد، اینطور استنباط می‌شود که مبلغ باقیمانده از ثلث حق ما است و باید به ما برسد، چه در تعلیم و تربیت ما صرف شود یا نشود. در این صورت نظر مبارکتان را مرقوم فرمایید که این باقیمانده از ثلث باید به آنها پرداخت شود یا نه؟

پاسخ :
ظاهرا مقدار باقیمانده ثلث، ملک همه ورثه است و باید کما فرض الله بین آنها تقسیم شود، ولی اگر امکان دارد که صرف تعلیم قرآن بهمان صغاری که فعلا کبار شده‌اند بشود و همه ورثه رضایت بدهند بهتر است.

منبع: مجمع المسایل، ج 2، ص 305، مساله 870.