جمعه، 16 خرداد 1399

امر به معروف نسبت به موسیقی حرام در ماشین

پرسش :

اگر شخصی در اتومبیلی سوار شده که نوار موسیقی گذاشته اند و بداند نهی از منکر سودی ندارد، وظیفه چیست؟

پاسخ :
همه مراجع (به جز فاضل و مکارم): با تحقق شرایط نهی از منکر، بر شما بیشتر از نهی زبانی، واجب نیست و در صورتی که مؤثر واقع نشود واجب است که از گوش دادن به غنا و موسیقی حرام اجتناب کنید و اگر به طور غیر ارادی صدای موسیقی حرام و غنا به گوش شما برسد، اشکال ندارد.[1]

آیات عظام مکارم و فاضل: در صورت وجود شرایط امر به معروف باید آنها را از این کار نهی کنید و اگر نمی پذیرد در صورت امکان از اتومبیل پیاده شوید، اگر ممکن نباشد یا عسر و حرج داشته باشد توجه خود را معطوف به امور دیگر کنید و سعی کنید حتّی الامکان با وسایل دیگری که توأم با معصیت نباشد، مسافرت کنید.[2]

تبصره: غالب رانندگان برای فرار از خواب و خستگی از نوار و موسیقی استفاده می کنند، در این موارد اگر با زبان خوش و گفتار نیکو با رانندگان هم صحبت شده و درباره مسائل روزمره خصوصاً وضع جاده و مسافر و ماشین و چیزهای که مرتبط به کار آنها است صحبت شود آنها با آغوش باز پذیرفته و به خاطر فرار از خستگی و یکنواختی از آن استقبال می کنند و موسیقی را خاموش کرده، و شروع به صحبت و بیان مشکلات می کنند.

پی نوشت:
[1]. خامنه‌ ای، اجوبة الاستفتائات، س 1065؛ صافی، سایت، استفتائات پیرامون امر به معروف؛ بهجت، استفتائات، امر به معروف، س 471؛ سیستانی، توضیح المسائل، ج 1، م 2233 و 2234؛ تبریزی، استفتائات، س 1084.
[2]. مکارم، استفتائات، ج 1، س 1160؛ فاضل، استفتائات، ج 1، س 933 و 947.

منبع: احکام امر به معروف، علی گرجی، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، نشر معارف‫، ۱۳۹۵.