شنبه، 24 خرداد 1399

احکام پزشکی | سوال پنجاه و یک

پرسش :

در بعضى از بیمارستان ها، از دانشجویانى که دوره عملى آشنایى با کارهاى پزشکى را مى گذرانند مى خواهند که بیماران مراجعه کننده را معاینه کنند، و قصدشان تعلیم امور درمانى است، بفرمایید: 1. در صورت عدم رضایت بیماران، آیا مى توان آنان را به نوعى مجبور به معاینه کرد؟ مانند این که پزشک معالج اصلى بگوید: «اگراز معاینه دانشجویان ممانعت کنى، تو را معالجه و درمان نخواهم کرد». 2. اگر اقدام فوق فقط در صورت ضرورت تعلیم جایز باشد، موارد ضرورت کدام است؟

پاسخ :
1. کسى را نمى توان مجبور به معاینه کرد، ولى اگر درمان، فورى و واجب نباشد، و طبیب درمان را مشروط به اجازه معاینه کند، و او هم این شرط را بپذیرد، مانعى ندارد.

2. منظور از ضرورت این است که اگر این معاینات صورت نگیرد دانشجویان طب نمى توانند اطّلاعات خود را کامل کرده، و جان مسلمانان را از خطر نجات دهند.

منبع: احکام غرب نشینان، مطابق با فتاوای آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دام ظله)، تهیه و تنظیم: محمدصادق مطهری فرد، انتشارات نسل جوان، 1395.