چهارشنبه، 18 تير 1399

احکام حج | استطاعت: سوال سه

پرسش :

پولى که براى ثبت نام سفر حج پرداخت شده و سال خمسى بر آن گذشته و هنوز قرعه به نام او اصابت نکرده، مشمول خمس مى‌باشد یا نه؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
اگر قرعه براى همان سال به نام او درآمد خمس ندارد، و اگر براى سالهاى بعد درآمد، باید حساب کند و خمس آن را بپردازد، مگر آن که قبلاً استطاعت داشته و نتواند به حج برود، مگر این که این پول را بدهد.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
در صورتى که پول را از درآمد آن سال براى نام‌نویسى حج واریز نموده جزء مؤنه محسوب است و خمس ندارد هر چند سال بر آن بگذرد. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
اگر حج بر او مستقر بوده و پول براى ثبت نام براى سفر حج پرداخته است على الأحوط خمس دارد وگرنه خمس دارد على الأقوى.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
چنانچه حجةالاسلام قبلاً بر او استقرار پیدا نکرده باشد لازم است خمس آنرا بپردازد.

آیة اللّٰه بهجت: در صورتى که اگر در همان سال حج مى‌کرد آن پول خمس نداشت چنانچه متعارف پرداخت پول پیش از سال انجام حج است، اظهر عدم وجوب خمس نسبت به این پول است ولى اگر در وقتش حج ننماید باید تخمیس کند.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
خمس دارد. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
اگر در هنگام ثبت نام سال خمسى بر آن پول نگذشته باشد مشمول خمس نیست.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
در صورتى که در هنگام ثبت نام سال بر آن نگذشته باشد خمس ندارد.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
خمس ندارد.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
اگر از ارباح بین همانسالى که نام‌نویسى کرده بوده، خمس ندارد. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه نورى (حفظه الله):
در صورتى که همان سال که پول را براى سفر حج پرداخته است، مستطیع شده است مشمول خمس نمى‌باشد هر چند که چند سال پس از پرداخت پول به حج مشرف شود.

​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.