پنجشنبه، 19 تير 1399

احکام حج | محرمات احرام: سوال پنج

پرسش :

آیا محرم، هنگام وقوف در عرفات، در حال جابجا شدن؛ مثلاً رفتن به مسجد نمره مى‌تواند زیر سایه برود؟

پاسخ :
امام خمینى و آیة اللّٰه اراکى (رحمهما الله):
مانع ندارد.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
زیر سایه رفتن مانع ندارد ولى در وقت وقوف نباید از عرفات خارج شود. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله)؛ آیة اللّٰه مکارم؛ آیة اللّٰه نورى؛ آیة اللّٰه صافى (حفظهم الله):
مانعى ندارد.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
نمى‌تواند استظلال کند على الأحوط.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
رفتن زیر سایۀ بنا یا کوه و ماشین اشکالى ندارد ولى نمى‌تواند در حال رفتن براى خود سایبان درست کند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
رفتن زیر سایه‌بان متحرک همچون چتر و ماشین سرپوشیده جایز نیست.

آیة اللّٰه سیستانى (حفظه الله):
مشکل است.

​​​​​​​​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.