چهارشنبه، 25 تير 1399

احکام حج | نماز جماعت: سوال چهار

پرسش :

گاهى مشاهده مى‌شود که هنگام برپایى نماز جماعت در مسجدالحرام و مسجدالنبى، بعضى از حجاج از مسجد خارج مى‌شوند و یا در کنارى ایستاده و تماشا مى‌کنند، لطفاً نظر مبارک را در این باره مرقوم فرمایید.

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
وقتى که در «مسجدالحرام» یا «مسجدالنبى» نماز جماعت منعقد شد، مؤمنین نباید از آنجا خارج شوند و باید از جماعت تخلّف نکنند و با سایر مسلمین به جماعت نماز بخوانند.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
این عمل خوبى نیست و حجاج محترم شیعه باید از اینگونه اعمال بپرهیزند و کارى نکنند که انگشت‌نما و مورد اعتراض واقع شوند. واللّٰه العالم

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
احوط آن است که در نماز جماعت شرکت کنند و از آنچه موجب تفرقه مى‌شود جداً پرهیز کنند.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
بعید نیست حرمت این معنى، زیرا که موجب اتّهام شیعه مى‌باشد.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
اگر شغل ضرورى ندارند خارج نشوند و خوب است شرکت کنند.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
کارى که موجب وهن به شیعه باشد جایز نیست. واللّٰه العالم

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
کار بسیار ناپسندى است و جداً باید از آن خوددارى شود.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
باید از جماعت تخلف نکنند و با سایر مسلمین به جماعت نماز بخوانند.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
خروج از مسجد در هنگام اقامۀ جماعت و یا ایستادن و شرکت نکردن شایسته نیست بلى اگر ضرورتى ایجاب کند مانع ندارد. واللّٰه العالم

​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵