شنبه، 25 مرداد 1399

ترمیم شکستگی سر استخوان فمور بدون جراحی

پرسش :

سر استخوان فمور مادر اینجانب که ۸۴ سال دارد شکسته و ۷۰ روز استراحت نسبی نموده اند. آیا استخوان در این سن بدون جراحی جوش میخورد؟ و ایشان از چه زمانی میتوانند فعالیت روزمره را آغاز کنند؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر مهرداد منصوری، متخصص ارتوپدی:
شکستگی سر استخوان فمور یا ران شکستگی نادری است. شایعتر از آن شکستگی گردن استخوان ران است که در بسیاری موارد ممکن است به غلط شکستگی سر استخوان ران گفته شود.

سر استخوان ران یک برجستگی مدور و گرد و کروی شکل است که در بالاترین قسمت استخوان ران قرار گرفته است. سر استخوان ران در درون حفره استابولوم قرار گرفته و این دو با هم مفصل ران را تشکیل میدهند. در پایین سر، گردن استخوان ران قرار دارد. سر استخوان ران با واسطه گردن به تنه استخوان ران متصل میشود.
شکستگی های قسمت بالایی استخوان ران در بسیاری اوقات در ناحیه گردن استخوان هستند. این شکستگی ها موجب میشوند سر استخوان ران از تنه آن جدا شود. شاید به همین علت ممکن است عده ای آن را شکستگی سر استخوان تصور کنند ولی نام شکستگی معمولا بر اساس محلی است که شکستگی در آن ایجاد میشود که در این مورد گردن استخوان ران است.

شکستگی گردن استخوان فمور یا ران در غالب موارد بدون عمل جراحی بهبود نمیابد. استراحت روش مناسبی برای درمان این شکستگی ها نیست. متاسفانه شکستگی گردن استخوان ممکن است حتی با عمل جراحی هم به راحتی جوش نخورد. درمان نامناسب این شکستگی و جوش نخوردن آن موجب میشود درد بیمار در ناحیه لگن باقی مانده و پا دچار کوتاهی شود. لنگش ناشی از کوتاهی، میتواند حرکت کردن فرد را بشدت تحت تاثیر قرار داده و ممکن است بیمار توانایی راه رفتن خود را برای همیشه از دست بدهد.

پس در هر شکستگی در ناحیه گردن استخوان ران توصیه میشود بیمار به پزشک ارتوپد مراجعه کرده و تحت درمان مناسب قرار گیرد. جوش خوردن این شکستگی ها معمولا بدون عمل جراحی امکانپذیر نیست. درمان شکستگی گردن استخوان ران در سنین بالا معمولا با عمل آرتروپلاستی است. در این نوع از عمل جراحی سر و گردن استخوان ران خارج شده و با یک سر و گردن مصنوعی جایگزین میشود.
​​​​​​​
​​​​​​​منبع: ایران ارتوپد