سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | قرآن: سوال چهار

پرسش :

مرکز امور توانبخشى نابینایان کشور (رودکى) وابسته به معاونت امور توانبخشى سازمان بهزیستى کشور، در نظر دارد کلام الله مجید را بار دیگر به صورتى منقّح به خط بریل چاپ کند. با توجه به این که قرآن هاى موجود بر اساس رسم المصحف عثمانى نوشته شده وهمان گونه که مستحضرید، غلط هایى در شیوه نگارش آن راه یافته، و با توجّه به محدودیّت هاى خط بریل در قرار دادن علامت هاى راهنما براى نابینایان، استدعا داریم نظر خود را درباره جواز یا عدم جواز شرعى تغییر شیوه نگارش قرآن در خط بریل بر اساس پیشنهادات ذیل اعلام فرمایید. الف) حذف الف زینت در کلماتى مانند «یتلوا، یدعوا» و به طور کلى صیغه هاى جمع مذکر در امر حاضر و ماضى غایب از افعال زبان عربى و... ب) حذف واو در کلماتى مانند «اولئک» و نوشتن آن به صورت «الائک». ج) حذف واو در کلماتى مانند «صلوة، ذکوة، غدوة و...» و نوشتن آن به صورت «صلاة، ذکاة، غداة و...». د) تبدیل الف کوتاه در کلماتى مثل «ههنا، الله، رحمن، اسمعیل و...» به الف بلند مانند «اللاه، رحمان، اسماعیل، هاهنا، هاذا و...». هـ) عمل کردن بر اساس دو جدولى که حضرت آیت الله محمد هادى معرفت در کتاب تاریخ قرآن خود آورده است. این تغییرات چه حکمى دارد؟

پاسخ :
تغییرات مذکور، که کمک به صحیح خواندن نابینایان مى کند، از نظر ما اشکالى ندارد.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.