سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام مسائل متفرقه | زلزله

پرسش :

با توجّه به زلزله اخیر در کشور پاکستان، و زلزله دو سال پیش در بم، که منجر به کشته و زخمى شدن تعداد بى شمارى از انسان ها به علّت مقاوم نبودن ساختمان ها گردید، و با عنایت به این موضوع که ایران روى کمربند زلزله قرار داشته واز مناطق زلزله خیز جهان مى باشد، بر آن شدیم تا پاسخ فقهى آن مرجع عالی قدر را در مورد چند سؤال شرعى جویا شویم پیشاپیش از عنایت حضرتعالى سپاسگزاریم: الف) آیا مقاوم سازى توسّط مردم وجوب شرعى دارد؟ آیا توان مالى افراد در این حکم دخالت دارد؟ ب) آیا سازندگان ساختمان (معمار، بنا، کارگر و...) و مهندسین ناظر در مورد مقاوم سازى آن مسؤولیّت شرعى دارند؟ ج) آیا تولیدکنندگان مصالح ساختمانى (کارخانجات سیمان، آجر و...) در بحث مقاوم سازى و رعایت استاندارد مسؤولند؟

پاسخ :
در شرایط کنونى که احتمال زلزله در مناطق ما مى رود سزاوار است هم صاحب کار و هم مهندس و معمار و هم کسانى که مصالح را مى سازند نسبت به مسأله مقاوم سازى توجّه داشته باشند.

منبع: استفتائات جدید، آیت‌‌ الله العظمی مکارم شیرازی دام ظله، جلد 4، تهیه و تنظیم: ابوالقاسم علیان نژادی، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه ‌السلام، 1393.