پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | مسائل متفرقه: سوال چهار

پرسش :

با توجه به این که مدارهاى ماهواره‌اى در سازمانى معین به کشورها اختصاص مى‌یابد که بعد از این اختصاص، آن کشور مى‌تواند ماهواره‌هاى خود را - اعم از خود ساخته، خریده یا استیجارى - در آن مدارهاى محلى قرار دهد بفرمایید: الف - حق استفاده یک کشور از این مدارها به نحو مالکیت است یا حق انتفاع‌؟ ب - آیا اجاره یا وقف آنها توسط‍‌ این کشورها ممکن است‌؟

پاسخ :
اختصاصات ماهواره‌اى و مانند آن اگر به عنوان ملکیت باشد، تمامى احکام ملکیت را دارد و اگر به عنوان حق انتفاع باشد، حکمش همان حق انتفاع است و بالاخره چنانچه ماهواره‌اى را خریده حکم کلى ملکیت را دارد و یا اگر اجاره نموده حکمش حکم اجاره‌اى‌ست و اگر خود ساخته است ملک مطلق مى‌باشد، زیرا خرید ممکن است محدود و مقید باشد ولى خودساخته قیدى ندارد.

اختصاص ماهواره در سازمان‌هاى معین همان ملکیت آن است که مى‌تواند در مدارهاى محلى قرار دهد و حق استفاده از آن به نحو مالکیت است و کسانى دیگر بدون مجوز حق استفاده از آن را ندارند، مگر این که اصولاً ماهواره اختصاص‌پذیر نباشد، مانند امواج مشترک رادیو و تلویزیون که عادلانه به گونه‌اى برابر در حد نیاز مورد استفاده خواهد بود.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.