جمعه، 23 آبان 1399

احکام شطرنج و قمار | سوال سه

پرسش :

چرا با وجود روایاتی که در حرمت شطرنج وجود دارد امام خمینی بازی با شطرنج را حلال شمرده اند؟

پاسخ :
الف) فتوای حضرت امام (ره) مبتنی بر این نکته است که روایاتی که درباره شطرنج وجود دارد، خود شطرنج را بنفسه موضوع حرمت قرارنمی دهد؛ بلکه آن را به عنوان یکی از مصادیق قمار مشمول حرمت قرارمی دهد. در این صورت اگر در زمانی شطرنج از موضوع آلت قمار بودن خارج شود، بازی با آن حلال خواهد بود و فتوای حضرت امام (ره) نیزمشروط به تحقق این فرض است که واقعاً شطرنج در سطح جهانی ازموضوع قمار بودن خارج شده باشد. از این رو با تبدل موضوع، حکم نیزدگرگون خواهد شد.

ب) پاسور نیز به عنوان آلت قمار بودن حرام است و بازی با آلت قمار مطلقاً حرام است؛ یعنی، تا زمانی که بر آن عنوان ((آلت قمار بودن)) صدق می کند، بازی با آن با برد و باخت و بدون برد و باخت حرام است. در مورد شطرنج نیز اگر واقعاً صدق عنوان یاد شده جاری باشد، به فتوای حضرت امام (ره) و همه مراجع دیگر، بازی با آن جایز نخواهد بود، حتی اگر بدون برد و باخت باشد. اما این که آیا عنوان یاد شده هنوز هم جاری است یا نه، موکول به نظر عرف می باشد

منبع: کتابخانه دیجیتال امام علی علیه السلام